Wat zijn design meubelen: van Vitra tot Walter Knoll

Architect en ontwerper Alessandro Mendini overleed 18 februari 2019. Hij was een Italiaanse grootheid in de wereld van architectuur en design meubelen. Het deed me nadenken over de betekenis van design. Wat is design voor mij, als het om meubels gaat?

Design wordt in de Nederlandse taal vaak gebruikt als verzamelnaam voor ‘moderne meubelen’. Feitelijk betekent design niks anders dan ‘ontwerp’. In principe is alles een keer ontworpen. Design staat ook voor industrieel ontwerp.  Daarmee kun je het gebruik van het woord ‘design’ voor tegenwoordige meubelen verklaren. In de meubelmarkt bestaat ‘ontwerpen’ meestal uit niet meer dan:

  • Kijken dat succesvol is op de markt en daar een variant op maken
  • Geschikt maken voor vervaardiging van grote series
  • Zoeken naar de goedkoopte optie, om concurrerend te blijven

Veel van hetzelfde

Ik zie daardoor veel van hetzelfde. Voor mij betekent ‘design’ echter een samensmelting van functionele en esthetische eigenschappen. Een bijzondere bank moet comfortabel zijn. Met bijzonder bedoel ik dat het meubelstuk een eigen, zelfstandig karakter heeft en niet op al het bekende lijkt.

Wanneer is een meubelstuk design?

Ik geef graag een aantal voorbeelden.

Wat bij de Suita banken serie van Antonio Citterio voor Vitra direct opvalt is het hele ranke onderstel waardoor dit ontwerp iets lichtvoetigs krijgt. Dat dit onderstel uit massief aluminium spuitgietonderdelen bestaat zie je niet, maar het tekent de hoogwaardigheid. Zo’n onderstel verdraagt geen hele zware romp dus die is ook verfijnd. Door deze romp een ronder en omarmend uiterlijk te geven ontstaat er een technisch meubel met zeer uitnodigende trekken.

Rode design bank van Vitra

Suita banken serie van Antonio Citterio voor Vitra.

Poldersofa van Vitra

Ook de poldersofa van Hella Jongerius voor Vitra is een bank met een heel duidelijke ontwerp. Jongerius liet zich inspireren door het Hollandse polderlandschap. Vanuit een vliegtuigraam zag Jongerius de keurig gekaderde vlakken, in veel kleurschakeringen

Hella Jongerius heeft verschillende tinten groen in diverse types stof in een fraai combinerende set bij elkaar gezocht. De verschillende kussendelen, die ook verschillend in grootte zijn , worden ieder in 1 van deze stoffen uitgevoerd waardoor je het landschap vertaalt in een zitmeubel. De zitkwaliteit is op een hoog niveau. Je bent welkom dit uit te komen proberen bij Jan Luppes interieurs in Nieuw Weerdinge in Haren of Melles Interieur in Haren.

Groene poldersofa van Hella Jongerius voor Vitra.

Volgens de groene vlakjes in de polder: de poldersofa.

 

Wat ik een heel verfijnd ontwerp vindt, is de Liz . Dit is heerlijk zitten, dankzij hoogwaardige technieken. Je voelt geen rand aan de voorzijde door de perfecte ronding. Geen last van afgeknelde bloedvaten dus. De rugleuring heeft een dubbele ronding. De rug is hol en buigt licht naar achteren. Geen rand in je rug dus.

Gele design eetkamerstoel van Walter Knoll.

Eetkamerstoel Liz van Claudio Bellini voor Walter Knoll

Het frame is gemaakt van fijn buis, waardoor de stoel een prachtig silhouet krijgt. Ook de zitting heeft sterk en fijn weefsel waarover de bekleding wordt gespannen. De stoel heeft een aantal variëteiten en grote keus in kleur en stof.

Design meubelen in Groningen en Drenthe

In design meubelen is veel te voelen, te ruiken, te zien en te kiezen. In de regio Groningen, Assen en Meppel kun je dat doen bij Jan Luppes Interieurs en Melles Interieur

.

Ga naar het blog overzicht