Favoriete design relaxfauteuil

Er is een opkomst in de relaxfauteuil. Ook binnen het segment designmeubelen vind je deze terug. De stoelen zijn met name geschikt voor mensen met voldoende zitvlees, vindt Jan Luppes van Jan Luppes Interieurs. Een relaxstoel is niet alleen voor oudere mensen, vindt Jan: “Het is gewoon een stoel waarin je je optimaal kunt ontspannen.”

Bewegen in een relaxstoel

Het zitten in verschillende houdingen, is volgens Jan heel belangrijk: “In principe is de mens gemaakt voor beweging. Bij een goede relaxstoel beweegt de mens waarbij de stoel volgt. In die zin is de beste houding de volgende houding. Een stoel die een traploos systeem heeft, is ergonomisch gezien beter dan een stoel die gefixeerd wordt in verschillende standen.”

Relaxfauteuil met voetensteun

Een voetensteun is niet noodzakelijk, maar voor veel mensen hoort deze er wel bij. “Als je de rug erg ver kantelt, is een voetensteun wel van belang, maar zo’n voetensteun integreren in een modern slank vormgegeven fauteuil, is een lastige.”

Voetensteun los van rug

Veel stoelen met een voetenbank zijn ‘synchroon systemen’. Wanneer de rug kantelt, komt de voetensteun tevoorschijn.  “Een gescheiden systeem biedt veel meer variatie en vrijheid en heeft mijn voorkeur. Een losse voetenbank is op zich natuurlijk ook een goede oplossing. Deze is ook nog eens los als zitplaats te gebruiken.” Jan geeft nog een tip: “Zorg ervoor bij een voetenbank dat de knieën niet overstrekt raken, de voetenbank moet dus altijd iets lager zijn dan de zithoogte van de stoel. Een iets aflopend aflegvlak van de voetenbank kan ook een pre zijn.”

Verdere  eisen zijn zeer persoonlijk, laat Jan Luppes weten. “De meningen verschillen erg als het gaat om lendensteun, zachtheid van de kussens en vorm van de stoel. Ieder mens is anders en stelt zijn eigen functionele en visuele eisen.” Uitproberen in de winkel is dan een goede optie.

Slimme relaxstoel

Luppes heeft zo zijn favoriete relaxfauteuils: “Een superslimme en mooie relaxfauteuil is de Pavo van FSM. Als je niet beter weet , dan zie je gewoon een clubfauteuiltje. De hoofdsteun is uit te klappen en in hoogte te verstellen. De voetensteun kun  je heel vernuftig uit de romp halen en uitklappen.”

design relaxfauteuil

De relaxstoel van het merk Pavo

Het lekkerste zit de Cordia Lounge van COR: “Alsof je in de wolken bent, heerlijk zacht en omarmend. Twee groottes en  een fijn kantelende romp.”

Design relaxstoel

Een heerlijk zittende relaxfauteuil

De meest bijzondere die Jan in de winkel heeft vindt hij de DS 343 van Desede. “De techniek komt uit de rolstoelwereld. Het is gepatenteerd door Desede die de ontwerper de ruimte geven heeft dit systeem te ontwikkelen. Inmiddels heeft Mercedes Benz het ook gekocht voor zijn luxe auto’s. Het onderstel deel van de rug is onderdeel van de romp, bij kantelen van de rug blijft dit dus meer ‘staan’. Dat levert een heerlijke lendensteun op. De stoel uitgevoerd in het meer dan 3mm dikke Neckleder is een beauty om te zien.”

Desede relaxstoel zwart

Een beauty van een relaxstoel.

En gaat Jan er zelf weleens in zitten? “Ik heb niet veel zitvlees maar heb toch ook mijn momenten voor rust. Na het avondeten of even tussendoor heb ik graag een moment voor mezelf in de Gravity van Varier. Een film kijk ik liever in de EA 124 aluminium chair van Charles en Ray Eames voor Vitra. De stoel staat in zijn vrij en geeft mij de ruimte te bewegen.

Advies van Jan over relaxfauteuils? Kom gerust langs of maak een afspraak.

Ga naar het blog overzicht