Design meubelen in regio Groningen, Assen en Emmen

Bij Luppes Interieurs en Melles Interieur vind je toonaangevende merken als het om meubels gaat. Denk aan Vitra, Thonet, Pastoe, Leolux en Montis, om er een paar te noemen. Deze merken maken design meubelen. Maar het woord design hoor je momenteel best vaak voorbij komen, waarbij er een bepaalde verwachting ontstaat. Wat vinden wij nou echt design meubelen?

Het woord design is op meerdere manieren te interpreteren. Het betekent simpel gezegd ‘ontwerp’ of ‘vormgeving’. Uiteraard wordt elk meubelstuk ontworpen en vormgegeven, dus in die zin zou je dit predicaat dan aan elk meubel kunnen geven.

Design kan ook betekenen dat het exclusief is of is ontworpen door een toonaangevende designer. Dit is meer de lading waar wij naar zoeken. Wanneer is een tafel, stoel of bank dan een stuk design?

Over het ontwerp en de vormgeving is goed nagedacht. Het meubelstuk heeft een uniek uiterlijk, maar is ook vernuftig in het ontwerp. Hierbij is heel goed nagedacht over het gemak en comfort voor gebruikers. Juist de unieke combinatie van de vormgeving en vernuftigheid maken van een meubelstuk echt design. We geven graag een paar voorbeelden.

Design bank

Een designbank is Bank Living Platform van EOOS voor Walter Knoll. De armleggers zijn omhoog te zetten. Het kleine rugkussen kan dan tegen deze leuning aan, waardoor je supercomfortabel dwars op de bank kunt zitten. De bank heeft met neergeklapte armen een mooie ‘dunne’ sierlijke belijning. De zitting van de bank uittrekbaar zodat een zitplek en ligplek wordt. De plat liggende armlegger is dan een perfecte hoofdsteun. De romp bestaat uit metaal, maar uiterst degelijk en subtiel in volume. Geen showstuk maar mooi in detail en veelzijdig in gebruiksmogelijkheden.

Design stoel

Wanneer je zoekt naar een design stoel, kun je bijna niet om de lounge chair van Charles en Ray Eames heen. De stoel is spraakmakend en afwijkend van alles wat er toen te koop was, dwars dus. In het begin had deze stoel geen succes. Het idee voor het ontwerp is gebaseerd op de zachte veelgebruikte baseballhandschoen. De stoel bestaat uit fraaie multiplex schalen die op een technische manier met elkaar verbonden zijn. In de loop der jaren heeft de stoel aan bekendheid gewonnen, werd geaccepteerd en is ondertussen gepromoveerd tot zeer herkenbare en erkende klassieker.

Design eettafel

Design tafel Manta is een eettafel die door G. Bavuso ontworpen is voor zijn eigen firma Rimadesio. Aluminium en glas zijn in dit meubel de belangrijkste materialen. De tafel heeft een fraai onderstel, bestaande uit aluminium delen die vrijwel onzichtbaar aan elkaar bevestigd zijn.
Het blad is van glas, en verkrijgbaar in heel veel varianten. De matte uitvoering voelt zijdezacht aan en heeft een vriendelijke uitstraling. Anders dan je van glas zou verwachten.
Bijzonder is ook het houten blad met bijvoorbeeld noten fineer. Het fineer wordt dun gesneden en als bladzijden van een boek wordt het om en om verwerkt. Bij deze tafel wordt het in punten verwerkt, wat technisch heel moeilijk is. De tafel is verkrijgbaar in heel veel maten en uitvoeringen . Ook heeft het blad altijd zachte vormen, tonvormig of rond bijvoorbeeld. De bladdikte rand is dun om te zien, de zijde is “verjongd “ uitgevoerd, afgeschuind van de volle bladdikte tot een fractie daarvan. Fijne dag, Jan

Rimadesio manta-hout-van-boven-product-galerij

Tafel Manta met gefineerd blad.

Op zoek naar designmeubelen? Bij Luppes Interieurs in de omgeving Assen en Emmen en bij Melles Interieurs in de buurt van Groningen vind je collecties van gerenommeerde merken. Liever een afspraak maken voor een persoonlijk advies? Ook dat is geen probleem.

 

Ga naar het blog overzicht