Design eetkamertafel en eetkamerstoelen kiezen

De eethoek met zijn tafel en eetkamerstoelen is steeds belangrijker geworden en is in de loop der jaren verworden tot centraal punt in het huishouden. Waar vroeger vrienden en kennissen nog werden onthaald in de zithoek, is nu de eetkamertafel de plaats waar beleefdheden, lief en leed worden gedeeld.

De eettafel is uiteraard de plaats waar gegeten wordt, de koffie gebruikt wordt en de borrel gedronken wordt. Maar deze plek is inmiddels veel meer. Het bordspel wordt erop uitgeklapt, de krant wordt gelezen en kinderen knutselen eraan. Het is de plek waar je je huissleutels weer terugvindt en waar je snel even de zakelijk mail doorneemt op de uitgeklapte laptop.

Beste eetkamertafel voor jou

Hoe kies je dan de beste eettafel voor jou? Jan Luppes wil hier graag meer over vertellen. “ Door het multifunctionele gebruik van de eetkamertafel is de ultieme wens van veel mensen die hele grote tafel. Ik vind dat niet altijd verstandig. De tafel moet te allen tijde geschikt zijn voor de ruimte waarin de tafel komt te staan. Er moet geen ‘gedwongen loop’ ontstaan door de tafel die eigenlijk gewoon te groot voor de ruimte is. Dan is een tafel die incidenteel te vergroten is handiger. Ik help graag de mensen verder die moeite hebben dit goed te bepalen. Ruimtelijk inzicht is namelijk van belang om te bepalen wat voor jouw situatie goed is. Daarbij spelen positionering en vorm van ruimte en tafel ook een grote rol.”

Kom gerust naar de winkel in Haren of Nieuw Weerdinge voor een persoonlijk advies over jouw situatie.

Stoelen kiezen bij eettafel

Jan heeft nog wel een ultieme eethoektip: “Een grote misvatting van de consument is dat een grote tafel ook gevuld moet worden met veel stoelen. Het aantal stoelen moet vooral afgestemd zijn op het dagelijks gebruik. Drie stoelen naast elkaar aan één zijde van een 240 centimeter lange eetkamertafel past wel, maar oogt stijfjes en werkt beperkend. Twee stoelen aan iedere zijde levert letterlijk meer armslag en lucht op. Moeten er dan toch functioneel zes stoelen aan die tafel, denk dan eens aan de beide kopse kanten van de tafel.”

Een andere tip van Luppes gaat over armleuningen van een eetkamerstoel: “Armleggers van stoelen moeten voor minstens een derde van de diepte van de stoel onder de tafel passen. Anders zit je te ver van tafel en neemt de tafel in ruste veel plaats in. Een veel gemaakte ontwerpfout is een stoel met armleggers ontwikkelen en dan de tafel maar zo hoog maken dat de stoel eronder past. Dan heb je het probleem als hiervoor reeds geschetst te pakken.

Design eetkamerstoel van Alvo met armleuningen.

Comfortabele design eetkamerstoel van Alvo.

Trend: eetkamerstoelen met comfort

De huidige consument is steeds meer op zoek naar comfort aan de eetkamertafel. “Eetkamerstoelen zijn kleine fauteuils geworden, zo lijkt het af en toe. Ze moeten ook incidenteel meegenomen kunnen worden naar de zithoek en daar als aanvulling op het meubilair dienen zonder zitcomfort in te leveren.”

De ronde tafel is ook populair: “Heerlijk in de kring, iedereen zien en spreken. Gelukkig is de trend van lomp hout en zware stalen onderstellen een beetje voorbij en mag het met regelmaat wat meer lijn en vorm hebben.”

Ronde eetkamertafel met rank onderstel van Manta.

Eetkamertafel van Manta, rond.

Op zoek naar een ronde tafel over comfortabele eetkamerstoelen met bijvoorbeeld een armleuning? Je bent welkom bij ons te komen kijken.

Uitneembare kussens in de eetkamerstoel

Zelf is Jan weg van de nieuwe eetkamerstoel Alvo van COR: “De spanning tussen het fragiele onderstel , de dunne kunststof kuip en de heerlijke kussens maakt dat de stoel iets bijzonders heeft. De kussens zijn uitneembaar en dat is zeker niet onhandig voor eetkamerstoelbekleding. Er zijn diverse types onderstel leverbaar. De kuip is er in twee kleuren en er zijn heel veel bekledingsmogelijkheden.

Alvo design eetkamerstoel, witte kuip, uitneembare kussens.

Alvo design eetkamerstoel, witte kuip, uitneembare kussens.

Zelf de Alvo uitproberen? Dat kan bij ons!

Ga naar het blog overzicht